Ak Vám test ukázal pozitívne výsledky na pekárenské alebo pivovarnícke droždie, potom je potrebné ich vylúčiť úplne alebo znížiť spotrebu kvasníc na minimum.

Pozn. Pekárenské a pivovarnícke droždie predstavujú 2 typy rovnakého organizmu, a teda ľudia, ktorí reagujú na jedny, obyčajne reagujú aj na druhé.

Droždie

Zo všetkých uvedených potravín je zrejme najťažšie vylúčiť práve droždie, pretože sa skrýva v mnohých spracovaných potravinách, teda je skutočne dôležité plánovať si jedálniček ešte predtým, než začnete s eliminačnou diétou na kvasnice.

Živé kvasinky sa používajú pri príprave a spracovaní potravín, kde sa premieňa cukor na oxid uhličitý a alkohol. Sú dobrým zdrojom vitamínu B, avšak ten môže byť získaný aj z iných potravín, ako je mäso, ryby, obiloviny, orechy a tmavá zelenina.

Aby sme zabezpečili konzumáciu stravy zbavenej kvasníc, je potrebné vyhnúť sa ich prírodným zdrojom, rovnako ako tým, ktoré sa do potravín pridávajú ako prídavné látky. Obmedzenie príjmu cukru v strave má taktiež pozitívny účinok tým, že sa zabráni rastu kvasiniek v tráviacom systéme.

Náhrada za kvasnice

  • sójovú omáčku môžete nahradiť opekaným sezamovým olejom
  • šampanské, Tequila, gin a vodka sú vyrobené prakticky bez kvasníc
  • chleby bez použitia kvasníc (so sódou) a iné alternatívy, ako sú Ryvita, ryža, zákusky a torty z ovsa a raže, perník
  • namiesto octu používajte citrónovú šťavu