Potravinová intolerancia alebo Dajte pozor, čo jete

Potravinová intolerancia je mnohonásobne častejšia než alergie. Niekedy je na vine „obyčajný“ stres, inokedy nevhodný spôsob stravovania. Medzi časté prejavy potravinovej intolerancie patrí nadúvanie, hnačka či zápcha, nadváha, bolesti hlavy a ďalšie. Veľmi často si však neuvedomujeme spojitosť a neuvažujeme nad vylúčením určitej potraviny, pretože príznaky intolerancie sa objavujú v rámci niekoľkých hodín až dní po požití potraviny.

Potravinová intolerancia – rozhovor s expertmi

Časopis Slovenka priniesol rozhovor s MUDr. Miroslavou Samuelovou (praktickou lekárkou pre dospelých), Ing. Martou Lorkovou (výživovou poradkyňou), príbehy 2 osôb trpiacich potravinovou intoleranciou a vedecké poznatky Dr. Nigela Abrahama PhD., FIBMS – riaditeľa pre vedu a laboratórny výskum v Cambridge Nutritional Sciences (CNS).

Potravinová intolerancia - článok z časopisu Slovenka, strana 1

Potravinová intolerancia – článok z časopisu Slovenka, strana 1

Potravinová intolerancia - článok z časopisu Slovenka, strana 2

Potravinová intolerancia – článok z časopisu Slovenka, strana 2

Z článku vyplýva, že hoci potravinová intolerancia nie je životu nebezpečná, následky dlhodobo neriešenej intolerancie potravín môžu byť rozsiahle. Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život a často sa sťažujú na mnohokrát „nevysvetliteľné“ symptómy. Stanovenie diagnózy a zmena spôsobu stravovania (vylúčenie určitej potraviny, racionálna a dobre vyvážená strava), je vždy lepšia voľba než trpieť na minimálne jeden z príznakov po celý svoj život.

Ďakujeme časopisu Slovenka za užitočný článok a prajeme veľa spokojných čitateľov.

Zdroj: časopis Slovenka