Ako môžu spolu súvisieť potravinová a histamínová intolerancia (HIT)

Histamínová aj potravinová intolerancia sú v poslednej dobe v našej populácii veľmi rozšírené. Pri HIT ľudia trpia symptómami ako svrbenie, začervenanie pokožky, bolesti brucha, hnačka prípadne i opuchy slizníc v dôsledku nedostatku alebo nesprávnej funkcie diaminooxidázy – enzýmu, ktorý odbúrava histamín. Pri potravinovej intolerancii dochádza k reakcii na jedlo v súvislosti s problémom v čreve – t.j. nesprávnemu tráveniu, rozloženiu potravín na čo najmenšie fragmenty alebo vtedy, ak jedlo alebo jeho zložka podráždia tráviacu sústavu. Pri potravinovej intolerancii dochádza taktiež k činnosti imunitného systému, ale až druhotne – ako odpoveď na spomínané podráždenie tráviacej sústavy – t.j. produkciou IgG protilátok. Symptómy ako migréna, ekzém, tráviace ťažkosti a mnohé ďalšie sa prejavujú značne oneskorene a sprevádzaju takmer polovicu súčasnej populácie.

Opýtali sme sa odborníka, či môžu byť tieto dva odlišne typy reakcií na jedlo nejak prepojené, resp. ako sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Odpovedá Sam Dunkley MSc DipNT (certifikovaný výživový poradca BANT).

Keďže DAO (diaminooxidáza) sa nachádza v črevnej sliznici, koncentrácia tohto enzýmu môže byť negatívne ovplyvnená poškodením tejto oblasti tráviaceho traktu. Navyše, HIT, ktoré vedie k chronicky nadmerným hladinám cirkulácie histamínu a aktivácie mastocytov pravdepodobne vedie aj k zápalu a potenciálnemu poškodeniu črevnej sliznice a zvýšenej permeabilite čreva. Ako vieme, zvýšená permeabilita čreva a degradácia mukóznej membrány zvyšujú citlivosť organizmu na IgG sprostredkovanú potravinovú intoleranciu.

Ak je HIT pod kontrolou z dôvodu nízkej histamínovej diéty, zmeny v mikrobióme (vrátane riešenia SIBO) alebo zvýšenie kofaktorov DAO, ako je napr. vitamín C a B6, ktoré zlepšujú aktivitu DAO,  napomáhajú k zníženiu zápalu spojeného s intoleranciou histamínu. To znamená, že ak sa popri týchto krokoch kontinuálne pracuje aj na črevnej integrite, potom tieto opatrenia môžu efektívne znížiť aj senzitivitu (intoleranciu) na potraviny.