Chronické ťažkosti ako následok potravinovej intolerancie

Spôsobuje vám konzumácia potravín ťažkosti? Nežiaduce reakcie na ne spôsobujú stále viac zdravotných problémov. Približne päť percent populácie postihuje tzv. okamžitá potravinová alergia. Odhaduje sa však, že viac ako 45 percent populácie zažíva tzv. oneskorený typ reakcie, ktorý sa prejaví niekoľko hodín až dní po konzumácii istých druhov potravín. Oneskorené príznaky do značnej miery sťažujú, ako určiť, ktoré potraviny môžu byť spúšťačom zdravotného problému.

Intolerancia nie je alergia

Potravinovú intoleranciu si nezamieňajme s alergiou. Klasickú alergiu charakterizuje často silná a okamžitá reakcia imunitného systému. Najčastejšie sú ľudia alergickí na mlieko, vajce, sóju, orechy, kôrovce či arašidy.

Potravinová intolerancia, či inak povedané potravinová neznášanlivosť alebo senzitivita, škodí pomalšie, vytrvalo a nenápadne. Je to vlastne neschopnosť nášho organizmu tolerovať a spracovať nejakú zložku potravy. Reakcie, ako už bolo povedané, nastanú oneskorene, navyše v rovnakom čase môžeme mať neznášanlivosť aj na viaceré potraviny.   

Prečo je stále viac ľudí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou? Jednou z teórií je, že dnešné potraviny obsahujú priveľa zložiek, ktoré nie sú pre človeka prirodzené. Kedysi boli potraviny „prírodnejšie“ a neobsahovali toľko cudzích látok. Hlavným problémom je podľa odborníkov aj stres a západný štýl stravovania – tzv. „jedenie za pochodu“.

Pomoc pri zbavení sa ťažkostí

Na identifikáciu problémových potravín možno použiť eliminačné diéty, ktoré sú síce jednoduché, avšak tento prístup systémom „pokus-omyl“ býva často nepresný a navyše časovo – a niekedy aj psychicky – náročný.

Ak tráviaci trakt oslabený napríklad stresom, infekciami, či liekmi neustále zaťažujeme nevhodnými potravinami, pomaly sa môžeme dopracovať k tzv. syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvi sa začínajú dostávať nedostatočne natrávené molekuly potravín, toxíny a baktérie, ktoré by inak cez črevnú stenu neprenikli. Imunitný systém tieto látky rozpozná a vytvorí proti nim špeciálne protilátky IgG, ktoré sa na špecifické potravinové proteíny naviažu, čím vytvárajú imunitné komplexy, ktoré sa môžu zhromažďovať v kĺboch, orgánoch či cievnom systéme a môžu tak viesť k zápalu, či mechanickému poškodeniu tkanív prakticky kdekoľvek. Časté opakovanie sa tejto situácie tak môže viesť k chronickému zhoršenému zdravotnému stavu a spôsobiť napr. syndróm dráždivého čreva, hnačku, nadúvanie, problémy s pokožkou ako svrbenie, neurodermatitída či psoriáza, depresie a úzkosti, hypertenziu, bolesti hlavy a migrénu, problémy s hmotnosťou, chronickú únavu, fybromyalgiu – únavu a bolesti svalov, poruchy pozornosti či artritídu. Pokiaľ teda človek trpiaci na potravinovú intoleranciu neidentifikuje škodlivé potraviny včas, dlhodobo poškodzuje svoj organizmus.

Moderný test z kvapky krvi

Jednoduchším riešením môže byť rýchly a presný test vzorky krvi z prsta. Po jej odobratí a vykonaní analýzy vzorky, je možné z prehľadných výsledkov testu vyhodnotiť ako dodržiavať eliminačnú diétu a ktoré alternatívy potravín sú v danom prípade najvhodnejšie. Takto test dokáže rýchlo naviesť na dodržiavanie správnej životosprávy, pomocou ktorej je možné škodlivé potraviny vylúčiť v krátkom čase a prispieť tak k zlepšeniu svojho zdravia. Test je možné použiť aj v prípade, ak existuje podozrenie na potravinovú intoleranciu u detí. Musia mať však viac ako dva roky.

Lekár alebo nutričný terapeut na základe týchto výsledkov dokáže zostaviť individuálny stravovací plán, ktorý na mieru vylúči nežiaduce potraviny a vyrieši problémy ako atopický ekzém, akné, bolesti hlavy, tráviace problémy, depresiu, úzkosť, nespavosť, ale aj problémy s hmotnosťou. Nestojí to za to vyskúšať?

AUTOR: ZUZANA KOHUTKOVA