Dojčené bábätko/batoľa má ekzém. Má vôbec význam ho otestovať?

S touto otázkou sa v poslednom čase stretávame pomerne často.  I keď výrobca odporúča ako hranicu pre testovanie vek aspoň 2 roky, nezúfajte, ak máte doma mladšieho potomka – máme pre vás tip, ako môžete stále veľa urobiť aj v tomto smere pre svoje dieťatko.

Vo všeobecnosti niekoľkomesačné dieťa nemá veľmi význam testovať. Pretože na jednej strane sa dieťatku stále vyvíja imunitný systém a na strane druhej má jeho črevo prirodzene zvýšenú priepustnosť.  Čo teda spraviť, ak ste presvedčená, že nepríjemnosti na pokožke majú súvis s jedlom? ……Najlepšie urobíte, ak sa otestujete ako matka „zaňho“.

Presne tak, vy ako matka môžete pre svoje dieťa, ak má prejavy potravinovej intolerancie, veľa urobiť, ak otestujete samú seba! A to dokonca aj vtedy, keď vy sama problém nemáte. Prečo je to tak, sme sa opýtali odborníka na výživu zo spoločnosti Cambridge Nutritional Sciences vo Veľkej Británii Sama Dunkleyho MSc DipNT (registrovaného špecialistu v rámci britskej asociácie výživových odborníkov MBANT).

„Počas posledných 3 mesiacov tehotenstva sa protilátky prenášajú z matky na jej nenarodené dieťa cez placentu. Toto sa nazýva pasívna imunita, pretože dieťa protilátky dostalo, namiesto toho, aby sa vytvorili samé. Množstvo a typ protilátok prechádzajúcich do dieťaťa závisí od materskej imunity; preto, ak má mamička zvýšené protilátky IgG proti špecifickým potravinovým proteínom, budú prenesené na dieťa. Materské mlieko tiež obsahuje protilátky, čo znamená, že dojčené deti majú dlhšiu pasívnu imunitu. Týmto spôsobom, keď sa dieťa kojí, protilátky idú rovno do jeho čreva a ponúkajú ochranu, zatiaľ čo dieťa si buduje aj svoju vlastnú imunitu.

Treba mať na pamäti, že nie zvýšené IgG protilátky ako také môžu viesť k symptómom potravinovej intolerancie, ale ukladanie imunitných komplexov do tkanív (protilátky + antigén – v tomto prípade potravinové proteíny), pokiaľ sa hromadia rýchlejšie, ako je ich systém schopný odstrániť. To spôsobuje zápal a môže vyústiť do rôznych príznakov. Z tohto dôvodu je možné mať zvýšené IgG protilátky bez symptómov, ak sa imunitné komplexy vyčistia zo systému ešte predtým, než sa stihnú uložiť do jednotlivých tkanív. Preto matka so zvýšenými IgG protilátkami proti špecifickým potravinovým proteínom môže byť asymptomatická (t.j. nevykazuje žiadne symptómy), avšak tieto zvýšené hladiny IgG protilátok môžu stále prejsť na dieťa (ako je opísané vyššie). A teda, ak matka pokračuje v konzumácii týchto potravín počas dojčenia, môže to mať za následok vytvorenie imunitných komplexov v systéme dieťaťa, pričom ich následné zabudovanie do tkanív môže u dieťaťa spôsobiť príznaky.

Odstránenie týchto potravín z matkinho jedálnička (čo by, samozrejme, zároveň znamenalo odstránenie týchto potravín aj z výživy dieťaťa) môže mať  preto významný vplyv na príznaky u dieťaťa, pokiaľ je potravina príčinou potravinovej neznášanlivosti.

Ako odborník na výživu som pri práci s klientmi bol toho naozaj svedkom, čiže sú to aj reálne skúsenosti.“