Majte sa na pozore aj pri menej známych druhoch potravinovej intolerancie

Reakcie potravinovej intolerancie na potraviny a nápoje sa u každého človeka líšia. Potravina, ktorá sa u jedného človeka značne prejaví prostredníctvom nepríjemných príznakov sa u druhého človeka nemusí prejaviť vôbec.

Čoraz častejšie sa hovorí o histamínovej, laktózovej intolerancii či intolerancii na lepok. Poznáte však aj iné druhy potravinovej intolerancie?

Fruktózová intolerancia, ako aj chemické a farmakologické reakcie sú menej známymi druhmi potravinovej intolerancie, no majú tendenciu sa prejavovať čím ďalej, tým viac vzhľadom na množstvo aditív a prísad v potravinách.

Fruktózová intolerancia

Fruktózová intolerancia má podobnú povahu ako laktózová intolerancia. Vyskytuje sa v prípadoch, keď tráviaci systém tela správne neabsorbuje fruktózu.

Symptómy sa môžu u každého človeka meniť. Podobne ako pri laktózovej intolerancii sú príznaky fruktózovej intolerancie oslabujúce, vrátane bolesti brucha, hnačky a plynatosti.

Treba však poznamenať, že príčinou intolerancie na fruktózu nie je dôsledkom nedostatku enzýmu. Fruktózová intolerancie je skôr spojená s nerovnováhou v črevnej flóre, ako aj nedostatkom nosičov v čreve, ktoré bránia absorpcii.

Fruktózová intolerancia

Prírodné a umelé aditíva, ktoré sa používajú na ochutenie a konzervovanie potravín, ako je benzoát sodný, siričitany (konzervačné látky nachádzajúce sa v sušenom ovocí a zelenine) a glutamát monosodný, môžu tiež spôsobiť rôzne príznaky. Po konzumácii potravín s určitými aditívami sa môžu prejavovať nasledovné symptómy:

  • Astma
  • Žihľavka
  • Závrat
  • Potenie
  • Nevoľnosť
  • Zvracanie
  • Hnačka

Potravinová intolerancia = chemické a farmakologické reakcie

Ďalšie potravinové intolerancie, ktoré spadajú do kategórie nesprostredkovanej imunitou, zahŕňajú chemické alebo farmakologické reakcie. Zistilo sa, že vazoaktívne amíny, ako je histamín (pozri histamínová intolerancia, DAO), tyramín a fenyletylamín nachádzajúci sa v čokoláde, prispievajú u niektorých jedincov k symptómom ako je migréna.

Aditíva a umelé prísady v potravinách - farmakologické a chemické reakcie

Citlivosť na salicyláty

Citlivosť na salicyláty je ďalšou farmakologickou reakciou, pri ktorej sa odhaduje, že postihuje až 5 % dospelých. Táto reakcia môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane bolesti žalúdka, tinitu, únavy, sínusitídy a podobne. Salicyláty sú prirodzene prítomné v ovocí, zelenine, bylinkách, koreninách a koreniach, orechoch a semenách.

Aspirínová intolerancia

Aspirín (salicylát sodný) je dobre známe nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID), ktoré môže zosilniť niektoré akútne alergie a spôsobiť nepriaznivé imunologické reakcie. O týchto reakciách sa zistilo, že sú z povahy imunologické. Spoločne sú označované ako aspirínová intolerancia. Symptómy aspirínovej intolerancie sa môžu prejaviť ako:

  • Migréna/bolesť hlavy
  • Nevoľnosť
  • Žihľavka, vyrážky
  • Začervenanie tváre alebo očí
  • Opuchnutie úst alebo hrdla
  • Dýchavičnosť

Vďaka identifikácii problémových potravín alebo prísad v potravinách môžete pomerne rýchlo konať v prospech svojho zdravia. Dôležité je odstránenie týchto potravín v jedálničku alebo náhrada liečiv spôsobujúcich zdravotné ťažkosti. Hoci potravinová intolerancia neohrozuje život ako potravinová alergia, je nevyhnutné pristupovať k samotnej intolerancii veľmi starostlivo.

Ak si neviete poradiť sami, poraďte sa so svojím lekárom alebo stravovacím poradcom. Máte otázky k potravinovej intolerancii alebo by ste sa chceli dozvedieť viac aj o ďalších druhoch potravinovej intolerancie? Neváhajte nás kontaktovať a napísať nám.