Potravinová intolerancia

Klasické potravinové intolerancie sú známe ako neimunitné reakcie. To znamená, na rozdiel od potravinovej intolerancie IgG alebo klasickej alergickej reakcie, že imunitný systém nie je zapojený. Niektoré príklady tohto typu intolerancie sú spojené s nedostatkom enzýmov, napríklad laktózová intolerancia a histamínová intolerancia. Obe tieto intolerancie sú spôsobené absenciou enzýmov laktázy, resp. diaminooxidázy (DAO).

Napríklad pri laktózovej intolerancii sa nevytvára laktóza, normálne vylučovaná v tenkom čreve. Čo znamená, že laktóza (primárny cukor v mlieku) sa nemôže metabolizovať na svoje absorbovateľné zložky monosacharidy, glukózu a galaktózu. Nestrávená laktóza preto nemôže byť absorbovaná cez epitel tenkého čreva a v dôsledku toho prechádza do hrubého čreva, kde ju črevné baktérie metabolizujú na oxid uhličitý, vodík a vodu.

Charakteristické príznaky laktózovej intolerancie sú:

  • nadúvanie,
  • plynatosť,
  • brušné kŕče
  • hnačka.

Laktózová intolerancia

Väčšina dojčiat má dostatočne vysokú hladinu aktivity laktózy pri narodení, ktorá pre väčšinu populácie klesá v polovici detstva (okolo 5 rokov). Toto zníženie je výraznejšie u jednotlivcov z určitých etnických skupín, čo by vysvetľovalo vyššiu prevalenciu tolerancie laktózy u jednotlivcov z tohto špecifického prostredia. Vysoké hladiny laktózy pretrvávajú v dospelosti len v niekoľkých etnických populáciách, ako sú severoeurópski belosi, pravdepodobne ako adaptácia na rozšírené historické používanie mliečnych výrobkov u týchto kultúr.

Ukázalo sa však, že osoby s laktózovou intoleranciou tolerujú jogurt a acidofilné mlieko lepšie ako iné mliečne výrobky napriek tomu, že tieto produkty obsahujú značné množstvo laktózy. Môže to byť spôsobené fermentovanými produktmi, ktoré majú vlastnú aktivitu laktázy, ktorá je čiastočne schopná pretrvať tráviace procesy a napomáha metabolizmu laktózy v tenkom čreve.

Fruktózová intolerancia

Fruktózová intolerancia má podobnú povahu ako laktózová intolerancia v tom zmysle, že sa vyskytuje, keď tráviaci systém tela správne neabsorbuje fruktózu. Príznaky môžu byť dosť oslabujúce, vrátane bolesti brucha, hnačky a plynatosti. Príčina nie je dôsledkom nedostatku enzýmu a je skôr spojená s nedostatkom nosičov v čreve, ktoré bránia absorpcii, ako aj s nerovnováhou v črevnej flóre.

Prírodné a umelé aditíva, ktoré sa používajú na ochutenie a konzervovanie potravín, ako je benzoát sodný, siričitany (konzervačné látky nachádzajúce sa v sušenom ovocí a zelenine) a glutamát monosodný, môžu spôsobiť rôzne príznaky vrátane astmy, žihľavky, závratov, potenia a dokonca aj nevoľnosti / zvracania a hnačky.

Ďalšie potravinové intolerancie, ktoré spadajú do kategórie nesprostredkovanej imunitou, zahŕňajú chemické alebo farmakologické reakcie. Zistilo sa, že vazoaktívne amíny, ako je histamín (pozri histamínová intolerancia, DAO), tyramín a fenyletylamín nachádzajúci sa v čokoláde, prispievajú u niektorých jedincov k symptómom ako je migréna. Citlivosť na salicyláty, ďalšia farmakologická reakcia, u ktorej sa odhaduje, že postihuje až 5% dospelých, môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane bolesti žalúdka, tinitu, únavy, sínusitídy atď.

Salicyláty sú prirodzene prítomné v ovocí, zelenine, bylinkách, koreninách a koreniach, orechoch a semenách. Aspirín (salicylát sodný) je dobre známe nesteroidné protizápalové liečivo (NSAID), ktoré môže zosilniť niektoré akútne alergie a spôsobiť nepriaznivé imunologické reakcie, o ktorých sa teraz zistilo, že sú z povahy imunologické, sú spoločne označované ako aspirínová intolerancia.

NB. Laktózovú intoleranciu v súčasnosti netestujeme a nebude identifikovaná našimi testami na intoleranciu potravín sprostredkovanú IgG. Ak má jednotlivec podozrenie, že môže mať laktózovú intoleranciu, mal by sa poradiť so svojím praktickým lekárom o možnosti testovania.

Ak by ste sa chceli viac dočítať o potravinovej intolerancii odporúčame:

Príručka – Sprievodca potravinovou intoleranciou