Čo presne znamená potravinová intolerancia?

Zložitá cesta potravín, ktorá ovplyvňuje naše každodenné životy, je novo-objavujúcou sa oblasťou poznania. Diagnostikovať príčiny symptómov, ktoré sa zdajú byť mnohokrát ‘nevysvetliteľné’, je veľmi problematické.

Ľudia trpiaci potravinovou intoleranciou (neznášanlivosťou) sa často pod vplyvom lekárov, ale aj médií, domnievajú, že ich stav je iba v ich ‘hlave’ resp. je potrebné liečiť fyzické prejavy ich stavu, nie ich príčinu.

Hoci potravinová intolerancia nie je priamo životu nebezpečná, nemali by ste ju podceňovať. Jej prejavy môžu veľmi znepríjemniť váš každodenný život. Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý – odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva. Mnoho ľudí má skúsenosť s viac ako jedným symptómom potravinovej intolerancie.

Príznaky bývajú často nejasné a základná príčina problému – potravina nie je vždy správne diagnostikovaná. Trpiaci sa často sťažujú na pocit nafukovania a bývajú často unavení.

Potravinová intolerancia je  neobvyklá reakcia tela na určité potraviny, ktorá sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť jedným z príznakov ako napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia nadúvaním, migrénou či kožnými alebo dýchacími ťažkosťami. Uvedom si, že potraviny sú katalyzátorom konkrétnych symptómov, nie je jednoduché, pretože na rozdiel od okamžitých príznakov potravinovej alergie, príznaky potravinovej intolerancie sa často objavujú o niekoľko hodín alebo dokonca dní neskôr.

Mnohí ľudia trpiaci potravinovou intoleranciou si po stanovení diagnózy a po odstránení ich problému v potravinách, uvedomujú, že boli vystavovaní miernym príznakom potravinovej intolerancie po celý život.

Alergia na potraviny ≠ potravinová intolerancia

Klasická alergia, ktorá sa prejaví pri styku s určitou potravinou (ako napr. na arašidy alebo morské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému.

Medzi príznaky potravinovej alergie patria vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie. Obvykle sa príznaky objavia v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, i keď môžu sa oneskoriť aj o niekoľko hodín.

Potravinová alergia je pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná u približne 2,5% populácie. Medzi najčastejšie prípady patria potravinové alergie na arašidy, orechy (mandle a para orechy), vajcia, mlieko, ryby a kôrovce.

Pri styku s pôvodcom potravinovej alergie telo produkuje špecifické protilátky (IgE) na ‘potlačenie’ alergénov týchto potravín, a ak sa následne takéto jedlo skonzumuje, imunitný systém zareaguje uvoľnením histamínu a ďalších prirodzene vyskytujúcich sa chemických látok v tele. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v ich závažnosti, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné.

Potravinová intolerancia a potravinová alergia v skratke

 

Potravinová intolerancia

Reakcie sú oneskorené a symptómy sa môžu objaviť o niekoľko dní.

Môžete byť intolerantní na viaceré potraviny v rovnakom čase.

Bežné sú početné symptómy  od migrény cez opuchy a únavu až po všeobecný pocit nepohody.

 

 

Alergia na potraviny

Reakcie sa obyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín od styku s potravinou.

Vznik alergie je reakciou na špecifickú potravinu a úzko súvisí s imunitným systémom.

Symptómy ako dýchacie ťažkosti, vyrážky, opuchy, nádcha a anafylaktický šok môžu ohrozovať ľudský život.

jacmen-banner